SiSi. Sinds 1937

SiSi is in 1937 ontstaan onder de naam Si-Si, een vertaling van het merk Ja-Ja. Laatstgenoemde was het jaar ervoor op de markt gekomen met een koolzuurhoudende grapefruitlimonade. Sinds 1951 wordt SiSi gemaakt door Vrumona. Echt groot is SiSi geworden met de koolzuurhoudende Sinas. Inmiddels is er naast SiSi Sinas tevens SiSi No Bubbles in vier verschillende smaken: Orange, Mango, Strawberry en de nieuwe SiSi Peach. 

Hoe is frisdrank ontstaan?

Van limoenade tot frisdrank

Frisdranken bestaan al honderden jaren. De verkoop van limoensap, suiker en water begon in het 17e-eeuwse Italië. Deze ‘limoenade’ werd verkocht in ijssalons, waar ze goed wisten hoe je limoenade moest koelen.

Drie flesjes per uur 

De Engelse scheikundige Joseph Priestley ontdekte in 1767 hoe je koolzuurgas aan water kon toevoegen. De toepassing van deze uitvinding op limoenade betekende de start van de frisdrankenindustrie. De Zweed Gahn opende in 1776 de eerste frisdrankenfabriek. Zijn ‘Nya Mineralvatten Fabrik’ produceerde drie flesjes per uur.

Luxe zomerdrank 

Frisdrank was lange tijd een luxe drank die rijke mensen in de zomermaanden dronken. Amerikaanse en Canadese soldaten maakten frisdrank populair toen ze hun ‘soft drinks’ in de laatste oorlogsjaren mee naar Europa brachten. In 1956 introduceerde de Nederlandse frisdrankenindustrie officieel de term ‘frisdrank'.

Steeds populairder 

In de jaren zestig groeiden frisdranken uit tot populaire dorstlessers. Sinds die tijd stijgt de consumptie nog altijd. De Nederlander dronk in 1960 gemiddeld 13 liter frisdrank. Tien jaar later was dit al 55,5 liter. Op dit moment is de frisdrankconsumptie toegenomen tot 91,5 liter per persoon per jaar.

Bron: FWS.nl, frisdrankconsumptie in 2011